Video: Henry Brougham oli Cannesin ”löytäjä”

Vuonna 1834 Cannes oli pieni tuntematon noin 4000 asukkaan kylä, joka eli kalastuksesta, maanviljelyksestä, kaupankäynnistä ja merenkulusta. Eurooppalaisen aristokratian ja aateliston tietoisuuteen kaupungin toi Skotlannissa vuonna 1778 syntynyt valtiomies ja arvostettu lakimies lordikansleri Henry Brougham and Vaux, joka myötävaikutti urallaan muun muassa orjuuden poistamiseen ja ajoi liberaaleja uudistuksia.

Joulukuussa vuonna 1834 Brougham oli viemässä tuberkuloosia sairastavaa tytärtään Eléonore Louisea Italiaan, Nizzaan, joka kuului tuolloin Savoijin herttuakuntaan. Nizza liitettiin Ranskaan vasta vuonna 1860. Piemonten kuningas oli kuitenkin sulkenut Italian ja Ranskan välisen rajan Marseillessa vallinneen koleraepidemian vuoksi, ja lordi joutui kääntymään takaisin Saint-Laurent-du-Varissa, Italian ja Ranskan silloisella rajalla. Tarinan mukaan Brougham pysähtyi paluumatkalla Antibesissa, mutta ei löytänyt sieltä sopivaa majapaikkaa.

Jatkaessaan matkaansa Grassen suuntaan, lordi päättikin yöpyä Cannesissa, nykyisen vanhan sataman (Vieux port) tuntumassa sijainneessa Antoine Pinchinat’n majatalossa, hôtel de la Poste aux chevaux. Tässä vaatimattomassa mutta tuolloin tunnetussa majatalossa olivat yöpyneet muun muassa kirjailijat Victor Hugo ja François-René de Chateaubriand.

Kiivasluontoinen ja hieman pelättykin lordi viehättyi paikasta ja majatalon antimista ja ihastui alueen kauneuteen. Hän asettui vanhaan kaupunkiin le Suquet’hen ja ryhtyi oitis etsimään puolisonsa kanssa maa-aluetta rakennuttaakseen villan. Hänelle oli tätä ennen tarjoutunut mahdollisuus ostaa linna Antibesista, mutta kaupanteon pitkittyminen sai hänet luopumaan hankkeesta. Antibesilaiset itse asiassa vastustivat rakennuksen, jossa Napoleon oli asunut, myymistä englantilaiselle…

Brougham suosi Cannesin läntistä osaa ja osti 3.1.1835, vain viikkoa myöhemmin Cannesiin saavuttuaan, 13 500 frangilla maa-alueen, joka ulottui Croix-des-Gardesin kukkulan laelta route de Fréjukselle (nyk. avenue Raymond Picaud) asti ja jolle hän rakennutti 1835–1839 villan (24, av. docteur Raymond Picaud, arkkitehtinä Pierre-Louis de Larras). Peruskivi muurattiin vielä samana vuonna 1835. Brougham antoi villan nimeksi Eléonore-Louise tuberkuloosiin lopulta 10.8.1835 menehtyneen tyttärensä muistoksi.

Villa Eléonore-Louise nykyään / Kuva: © Jeanne Ihander

Brougham palasi Cannesiin 33 vuoden ajan ja houkutteli perässään Ison-Britannian parlamentin jäseniä sekä englantilaisia, saksalaisia ja venäläisiä aatelisia. Cannesin kalastajasatamasta kehittyi nopeasti kansainvälisen aristokratian suosima talvenviettokaupunki. Englantilaiset asettuivat lähinnä Cannesin länsiosaan, jota alettiin kutsua ”englantilaisten kaupunginosaksi”, le quartier des Anglais.

Henry Broughamin merkitys kaupungin kehittymisessä oli merkittävä. Hän joudutti osaltaan vuonna 1868 käyttöön otetun Siagne-kanavan rakennuttamista. Kaupunki tarvitsi juomaveden ohella vettä maatalouteen ja karjankasvatukseen. Suquet’essa oli 1600-luvulla vain yksi suihkulähde, ja juomavedestä oli toisinaan pulaa aina 1900-luvulle asti. Siagne-joesta veden ottava 43 km pitkä Siagne-kanava rakennettiin vain kahdessa vuodessa 1866–1868. Avajaisia juhlittiin 18.8.1868.

Brougham myötävaikutti myös vanhan sataman (le Vieux port – quai Saint-Pierre) rakennustöiden käynnistämiseen (ensimmäinen 150-metrinen aallonmurtaja rakennettiin 1837–1843; satama otettiin käyttöön vuonna 1838) ja myöhemmin sataman laajentamiseen. Etenkin Grasse tarvitsi satamaa kasvavan hajuvesiteollisuuden tarpeisiin. Cannesin satamasta kehittyi Toulonin jälkeen alueen toiseksi tärkein kauppasatama.

Cannesin vanha satama / Kuva: © Jeanne Ihander

Englantilaiset istuttivat Cannesiin ja Rivieran alueelle ensimmäiset Pohjois-Afrikasta peräisin olleet palmut sekä Australiasta tuotuja eukalyptuksia. Rivieralle tunnusomainen keltainen mimosa ei sekään ole alkuperäinen kasvi, vaan sen on Eurooppaan tuonut brittiläinen tutkimusmatkailija James Cook Australiasta, ja sitä ryhdyttiin istuttamaan myös Ranskan Rivieralla 1860-luvulla englantilaisten toimesta. Ensimmäiset perunat ja viinimarjapensaat Rivieralle on juurruttanut niin ikään englantilainen, puutarhuri M. Wotham.

1800-luvulla Rivieralle tultiin etenkin terveydellisistä syistä: leuto ilmasto oli suotuisa keuhkotautia sairastaville: vuonna 1856 Cannesissa oli neljä lääkäriä ja neljä apteekkaria! 1900-luvun alkuvuosikymmeniin asti Cannes oli nimenomaan talviloman viettäjien kohteena eikä auringonpalvonta ollut vielä muodissa. Sitä vastoin englantilaiset suosivat harrastuksia kuten purjehdus, ratsastus, tennis, poolo ja golf. Vähitellen 1930-luvun alusta alkaen alkoi kehittyä myös kesäsesonkimatkailu, jota amerikkalaisten tulo vauhditti. Vuonna 1890 Cannesissa asui yli 60 kruununpäätä, ja asukkaita oli jo lähes 20 000.

Henry Broughamin patsas Cannesin keskustassa / Kuva: © Jeanne Ihander

Brougham kuoli Cannesissa 7.5.1868 90-vuotiaana ja hänet on haudattu Cannesin Grand Jasin hautausmaalle. Vuonna 1878 pystytetty Paul Liénard’n suunnittelema sittemmin rikkoutunut patsas vaihdettiin A.-L. Triveron valmistamaan kopioon vuonna 1953. 

Brougham-patsaan vasemmassa kädessä on Englannin ruusu. Jalustassa on Côte d’Azur-nimityksen luojan Stéphen Liégeardin kirjoitus: C’est ici le repos, le vrai bonheur, la vie, käännettynä ”täällä on lepo, todellinen onni ja elämä”.

Lähteet:
Alain Ruggiero: L’histoire de Cannes, 2011;
Jean Bresson: La fabuleuse histoire de Cannes, 1981;
J.-J. Pierrugues: Petite histoire de Cannes à travers les âges, 2011/2014;
Bernard Vadon: Cannes c’était hier (Chronique du temps passé à travers les cartes postales, 1980;
Bernard Vadon: Cannes, 1991;
Un siècle de vie cannoise: 1850–1950;
Alex Baussy: Cannes hier et aujourd’hui, 1966;
Pierre Ipert: Cannes et ses rues, 2002;
Nice Matin –lehden liite ”Nous” nro 91, artikkelin ”Trois siècles avec les Anglais” kirjoittanut André Peyrègne;
Magazine: Détours en France édition 2019, Spécial Cannes;
archives municipales, expositions virtuelles, Cannesin kaupungin kunnanarkistojen sivusto: http://expos-historiques.cannes.com/

Mari Korhonen

Mari Korhonen

Mari on Cannesissa asuva kokenut EU-kielenkääntäjä ja ranskan kielen opettaja. Hän on koonnut ranskankielisiä sanontoja useita vuosia ja tutkii intohimoisesti Cannesin historiaa.

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset