Rivieran “ihmisarkkitehtuuria”

Täällä osataan ottaa ihmisestä kaikki irti! Heitä voi sijoittaa rakennuksien ‘kantavaksi voimaksi’ tai koristamaan muutenkin komean rakennuksen fasaadia.

Erityisen hyvin tässä hommassa on kunnostautunut ranskalainen kuvanveistäjä Sacha Sosno, jonka kahteen työhön olen törmännyt kulkiessani. Yksi näistä on kauppakeskus Polygone Rivieran symboli, 22 metriä korkea veistos Guetteur (suom.tähyilijä).

Sama mies oli jälleen asialla, kun Nizzaan rakennettiin uusi uljas kirjasto. Tämä kirjailijan mukaan nimetty Bibliothèque Louis Nucéra sai symbolikseen ‘kuutiopään’ (huom. ei liene virallinen nimi). Kuutiossa on ilmeisesti myös toimintaa, sillä iltaisin sen sisälle syttyy valoja. Muutenkin tämä kirjasto monipuolisine palveluineen on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Bibliothèque Louis Nucéra Nizzassa / Kuvat: © Anssi Solala

Valitettavasti tämän tyyppisiä ratkaisuja ei synny uusia enää, ei Nizzaan eikä muualle, sillä taiteilija Sosno kuoli jouluna 2013.

Toisenlaista “ihmisen hyväksikäyttöä rakennustaiteessa” edustaa nykyisin Marriot-ketjuun kuuluva AC Hotel Nice, Promenade des Anglaisilla (sisäänkäynti ja patsaat kuitenkin Rue Honorée Sauvanilta). Rakennuksessa on pantu kaksi tyttölasta todella ahtaaseen paikkaan, mutta – ihme kyllä – eivät nuo tunnu asiasta valittavan…

 

Näitten tyttölasten taiteellista isää en onnistunut netistä metsästämään; toivottavasti hän ei ole kuollut, sillä kyllähän tuon “näköisii flikoi” katselisi myös muissa uusissa rakennuksissa.

AC Hotel Nice julkisivun patsas / Kuva: © Anssi Solala

P.S. Jälkeenpäin kävi ilmi, että myös näiden tyttölasten isä oli samainen Sacha Sosno; oli se vikkelä veijari!

Tutustu Anssi Solalan muihin hauskoihin havaintoihin tästä >>

Anssi Solala

Anssi Solala

Nizzan talviasukas ja bloggaaja

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset