Kolme naista – kolme huvilaa

Rivieralle rakennettiin runsaasti hienoja villoja 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella. Ainakin kolmen merkittävän huvilan taustalla – suunnittelijana tai ideoijana ja omistajana oli nainen. Kaksi oli aikansa huomattavia designereitä, kolmas upporikkaan suvun perillinen. Yhteistä heille oli muun muassa se, että he pitivät coromandel-sermeistä. Tässä tietoa ensimmäisestä huvilasta. Jatkoa seuraa seuraavassa blogissani.

La Pausa - Coco Chanelin unelmien täyttymys

Edellisessä blogissani La Pausa mainittiin yhtenä Chanelin muotihuoneen Les Exclusifs –parfyymien tuoksuista. 

Parfyymi on nimetty Coco Chanelin rakennuttaman huvilan mukaan. Huvila sijaitsee Monacon ja Mentonin välillä Roquebrune Cap Martinissa.

La Pausan varsinaisena suunnittelijana oli nuori arkkitehti Robert Streitz. Coco Chanelin silloisen rakastajan, upporikkaan Westminsterin herttuan Hugh Grosvenorin uskotaan rahoittaneen huvilan rakentamisen.

Coco oli suunnittelussa vahvasti mukana pieniä yksityiskohtia myöten. Hän tavoitteli täydellisyyttä. Nelikerroksissa huvilassa on reilut 900 m2 huonepinta-alaa ja 7 sviittiä. Monet pitävät huvilaa Chanelin luomuksena ja esimerkkinä hänen erehtymättömästä tyylitajustaan.

Komean rakennuksen esikuvana kerrotaan olleen se keskiaikainen luostari Aubazinessa, jonka orpokodissa Coco (oikealta nimeltään Gabrielle Bonheur Chanel) teini-ikäisenä kasvoi. Kausi orpokodissa oli monin tavoin merkittävä nuorelle tytölle tulevaisuutta ajatellen: Gabrielle oppi siellä ompelemaan nunnien opastuksella. Luostari oli Chanelille rakas paikka. Hänen kerrotaan palanneen sinne usein tapaamaan nunnia ja kuljeksimaan tutuilla käytävillä vielä vuosia senkin jälkeen kun oli tullut kuuluisaksi. Lähtiessään pois iltamyöhällä hänellä oli tapana jättää nunnille taloudellista avustusta luostarin työn tukemiseksi. 

Coco Chanel muotihuoneensa pitkäaikaisen pääsuunnittelijan Karl Lagerfeldin (1933-2019) ikuistamana.

Huvila oli jo rakennusvaiheessa Chanelille niin tärkeä, että hänen kerrotaan matkustaneen kuuluisalla Sinisellä junalla (le train bleu) Pariisista Monacoon vähintään kerran kuukaudessa tarkastamaan työn etenemistä.

Ehkä olikin tarmokkaan emännän valvonnan ansiota, että huvila valmistui vajaassa vuodessa vuonna 1929. Jo seuraavana vuonna herttua kuitenkin meni naimisiin yläluokkaisen Loelia Ponsonbyn kanssa. Siltä ajalta on peräisin yksi Chanelin tunnetuista lentävistä lauseista: ”Il y a eu plusieurs duchesses de Westminster mais il n’y a seulement qu’une Chanel!” (On ollut monia Westminsterin herttuattaria, mutta on vain yksi Chanel.) Kovasti olen yrittänyt syynäillä huvilasta otettuja sisäkuvia, mutta en ole löytänyt niistä yhtään Chanelille niin rakasta coromandel-sermiä. Ilmeisesti sermejäkin lähempänä Cocon sydäntä oli herttua, jonka vaikutuksesta La Pausan sisustuksessa kerrotaan olleen vahva englantilainen leima.

Kopio Villa La Pausan makuuhuoneesta Dallasin taidemuseossa

Kun herttuan ja Cocon tiet erosivat, huvila jäi Cocon omistukseen. Voisi päätellä, että herttualla oli kuitenkin edelleen jotain tekemistä niin Cocon kuin La Pausassa olleen sviittinsä kanssa. Coco nimittäin luopui unelmiensa huvilasta kun herttua kuoli 1953 ja möi sen unkarilaissyntyiselle kustantajalle ja taiteen keräilijälle Emery Revesille.

Seurallisena ja älykkäänä keskustelijana tunnetulta Chanelilta on jäänyt runsaasti muitakin lausahduksia. “La mode est architecture: c’est une question de proportions.” (Muoti on arkkitehtuuria: kyse on mittasuhteista.) “Prenez mes idées, j’en aurai d’autres.” (Omikaa vain ideoitani, minulla on niitä lisää.) Parfyymeistä Chanel toteaa: ”Une femme sans parfum est une femme sans avenir” (Nainen ilman parfyymiä on nainen ilman tulevaisuutta). Cocon lausahduksista on tehty lukemattomia julisteita ja huoneentauluja yms., joita löytää netistä sekä ranskaksi (Chanel citations) että englanniksi (Chanel quotations). Siinäpä mainio lahjavinkki! 

Tässä esimerkki Chanel-sitaattijulisteesta, joita voi tilata netistä.

Coco Chanel oli keskeinen hahmo kun Rivierasta kehittyi rikkaiden ja kuuluisien leikkipaikka. La Pausassa saattoi samalla kertaa vierailla useita aikansa kuuluisimpia taiteilijoita kuten Picasso, Stravinsky, Cocteau. Vuonna 1938 Chanel vuokrasi huvilan puoleksi vuodeksi Salvador Dalille, kun tämä teki maalauksia seuraavan vuoden New Yorkin näyttelyynsä. La Pausassa nähtiin myös elokuvamaailman suuruuksia. Winston Churchill viihtyi sekä Chanelin että uusien omistajien vieraana monina kesinä.

Chanel oli tunnettu muotiguru Suomessakin jo 1920-luvulla. Työväen kuvalehti kirjoitti hieman pilkalliseen sävyyn: ”Mielenkiintoinen henkilö muotiruhtinattarien joukossa on mademoiselle Coco Chanel. Hän on nuori ja kaunis. Vielä muutama vuosi sitten työskenteli hän muitten hyväksi. Mutta sitten hän äkkiä nousi pinnalle tavalla, joka on selvittämättä. Hänen nimeänsä on mainittu useitten ylhäisten herrojen yhteydessä – eikä juuri ”säädyllisessä” merkityksessä. Mutta oli mademoiselle Cocon rakkausasioitten kanssa kuinka tahansa, joka tapauksessa kuuluu hän niihin, jotka osaavat puijata ihmisiltä rahat. Aivan äskettäin kerrottiin hänen ostaneen Marseillesta suuren varaston hattuja parista francista kappale. Hattujen saavuttua Pariisiin myi hän ne heti viimeisinä uutuuksina ja otti niistä hintaa 200-500 francia kappaleelta. Yli sadankertainen voitto siis.” (Työväen kuvalehti Adam II 31.1.1925).  

Chanelin vintage olkihattu, joskaan ei 100 vuoden takaa. Useimmissa Chanelin kesähatuissa on tästä poiketen musta koristenauha. Myyty hiljattain Bukowskilla vasarahintaan 3900 Ruotsin kruunua.

Viime aikoina Chanelin elämästä kertovissa teoksissa hattujuttu mainitaan myönteisenä esimerkkinä hänen bisnestaidoistaan. Hatut kylläkin tuunattiin nauhalla hienommiksi ennen myyntiä. Sen sijaan suomalaisessa Arla-lehdessä 6/1935 oli ylistävä juttu, jossa Picasson kerrotaan todenneen että Chanel on Euroopan älykkäin nainen. Jutun kuvituksena oli kuvia Mademoiselle Chanelin ”suurenmoisesta villasta Roquebrunessa”.

Google Earthissa näkyy millainen La Pausa on ympäristöineen

Revesin leski Wendy lahjoitti pariskunnan keräämän huomattavan, La Pausassa säilytetyn 1400 esineen taidekokoelman Dallasin taidemuseolle. Ehtona oli, että museoon rakennetaan kopiot La Pausan tärkeimmistä huoneista. Wendy Reves valvoi itse tätä toteutusta.

La Pausa säilyi Wendy Revesin omistuksessa tämän kuolemaan saakka, vuoteen 2007. Huvila oli sen jälkeen pitkään myytävänä 40 miljoonalla eurolla, mutta sille ei löytynyt ostajia. Tämän kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuksen kohtalosta kannettiin huolta, sillä se oli myös korjauksen tarpeessa. Vuonna 2015 Chanelin muotitalo osti sen itselleen.

Kopio Villa La Pausan ruokasalista Dallasin taidemuseossa

La Pausa on nyttemmin kunnostettu, mutta se ei ole yleisölle avoinna. Ainoastaan raharikkailla asiakkailla on mahdollisuus päästä sinne ostoksille. 

La Pausa on osoitteessa Av. de la Torraca, 06190 Roquebrune-Cap-Martin.

Tuula Kanerva

Tuula Kanerva

Tuula on tällä vuosituhannella viihtynyt Nizzassa joka vuosi useita kuukausia. Ranskalainen kulttuuri ja kieli on kiinnostanut häntä pienestä pitäen. Hän on eläköitynyt valtiohallinnon viestintätehtävistä.

Kirjoita arvostelu

  • Timo (opaspalvelut)
    24.11.2022 at 08:29

    Kiitos mielenkiitoisesta tarinasta!

Lisää kommentti

Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tuoreimmat postaukset