Kiinalaista lumoa

Opin taas jotain uutta maantieteestä, Ranskan historiasta ja parfyymeistä, kun aloin penkoa taloyhtiömme nimeen Coromandel liittyvää tietoa.

Aluksi ihmettelin, olisiko joku ranskalainen sota- tai muu sankari ollut nimeltään Coromandel. Ranskalaisethan mielellään nimeävät paikkoja suurmiestensä ja -naistensa kunniaksi. Naapurini kuitenkin yllättivät kertomalla nimen juontavan Intiasta Coromandelin alueelta, jossa Ranskalla oli siirtomaa-alue. Ranska hallinnoi kaupunkeja Pondichéry, Karaikal ja Nizampatnam kolmensadan vuoden ajan aina vuoteen 1954 saakka. Portugalilla ja Britanniallakin oli tuolloin Coromandelissa siirtomaita, jotka olivat laajempia alueita kuin Ranskalla. Sitä, miksi tuon kaukaisen rannikon nimi oli annettu taloyhtiöllemme, eivät naapurit osanneet sanoa.

Pondichéryn Jardin botanique, jonka ranskalaiset perustivat 1700-luvulla

Olikohan Nizzaan lukuisia rakennuksia suunnitellut talomme arkkitehti Louis Milon de Peillon käynyt Pondichéryssä ja hurmaantunut sen upeasta kasvitieteellisestä puistosta? Jospa arkkitehti oli jo piirroksiinsa raapustanut pihamme kohdalle jardin éxotique, jolla nimellä joskus kuulee pihaamme kutsuttavan? Kasvaahan jardinissamme palmuja ja banaanipuita ja muita eksoottisen oloisia kasveja.

Omassa jardinissamme kasvaa eksoottisia banaanipuita / Kuva: © Nuutti Kanerva

Wikipedia kertoo, että portugalilaiset johtivat sanan Coromandel tamilinkielisestä sanasta Cholamandalam, joka merkitsi Chola-dynastian hallitsemaa valtakuntaa. Oxford languages antaa sanalle merkitykseksi ehkä helpommin ymmärrettävästi harmaanruskehtava, mustaraitainen ebenpuu, jota käytetään huonekaluissa.

Euroopassa coromandel-sanaa lienee eniten kuultu hienojen, erityisellä kiinalaisella tekniikalla lakattujen taitettavien puisten sermien yhteydessä. Sermeihin on kuvattu kiinalaista elämää tai maisemia sekä myös eurooppalaisia metsästys- ja meriaiheita. Sermit olivat suosittuja kalusteita Euroopassa etenkin 1600-1700 –luvuilla ennen kuin tapeteilla alettiin koristella seiniä. Sermejä tuotiin Kiinasta Coromandel-rannikon kautta Eurooppaan, jonka vuoksi niitä alettiin kutsua coromandel-sermeiksi.   

Coromandel-sermeissä kuvataan kiinalaisia aiheita. Tämä sermi löytyy Villa Ephrussi de Rotschildista, joka sijaitsee Nizzan lähellä Saint-Jean-Cap-Ferrat niemellä / Kuva: © Nuutti Kanerva

Muita tunnettuja Coromandeleita ovat Uudessa Seelannissa oleva niemimaa ja pikkukaupunki Brasiliassa. Roomassa olemme käyneet suositussa Coromandel-kahvilassa. Kahvilan fb-päivityksestä voi lukea, että on olemassa myös valssi Luar de Coromandel (Coromandelin  kuutamo). Säveltäjä on Brasilian Coromandelissa syntynyt klarinetisti Abel Ferreira. Mahtaakohan kahvilan omistajakin olla kotoisin Brasilian Coromandelista?

Pökerryttävä kokemus

Yksi joka oli hurahtanut taidokkaasti maalattujen coromandel-sermien kauneuteen, oli muotiguru Coco Chanel. Kertomansa mukaan hän oli lähes pyörtynyt ihastuksesta nähdessään nuoruudessaan ensi kerran näitä upeita sermejä jossain kiinalaiskaupassa. Ihastus oli pysyvää. Vuosien saatossa hän keräsi niitä itselleen kokonaiset 32 kappaletta. 

Muotimaailman ikoni Coco Chanel

Cocon mieltymys sermeihin oli laajalti tiedossa, joten ei ihme, että kun Chanelin muotitalo joitakin vuosia sitten julkaisi parfyymien erikoiskokoelman, yksi niistä oli nimetty Coromandeliksi. Les Exclusifs de Chanel – sarjan parfyymien muutkin nimet liittyvät Coco Chanelin henkilöhistoriaan. Niistä koostuu ikään kuin Cocon elämäntarina. Siellä on esimerkiksi Cocon rakastettu Boy, huvilat La Pausa ja Bel Respiro, ensimmäisen myymälän osoite jne. 

Aluksi Les Exclusifs-kokoelman parfyymejä myytiin vain Chanelin omissa putiikeissa. Kotiseuturakkaalla meikämuorilla ei siis ollut vaihtoehtoja, jos halusi Coromandel-parfyymin omistajaksi. Oli mentävä muotihuoneeseen ostoksille. Niinpä eräänä sateisena päivänä menimme mösjöö K:n kanssa norkoilemaan Pariisissa Chanelin pääpaikan, Rue Cambon 31:n edustalle ikään kuin ikkunoita katselemaan. Puodin ovesta meni sisään laumoittain nuoria aasialaisnaisia. Sen sijaan että olisivat kunnioituksesta kumartaen astuneet nöyrinä tähän maailmankuuluun muodin pyhättöön, he kiirehtivät sisään reippaasti kuin olisivat menossa ämpäreitä hakemaan. Itse kovasti emmin astumista noin hienoon putiikkiin kun päältäkin jo paistoi, että budjetti ei riittäisi kuin vaatimattomiin ostoksiin.  Mutta aikamme sateessa värjöteltyämme uskaltauduttiin sisään mademoisellien vanavedessä.

Vastaanotto oli erittäin ystävällinen. Ensimmäisenä tervehti heti ovella komea mustapukuinen vartija ennen kuin asiakas pääsi montakaan askelta eteenpäin. Myyjättärillä oli tyylikkäät ja yksinkertaiset mustavalkoiset asut, jotka olivat sopusoinnussa myymälän mustavalkoisen värimaailman kanssa. Minut ohjattiin kohteliaasti  parfyymipuolelle, josta sitten asiantuntevasti pyysin Coromandelia. Muistan kuinka myyjätär sanoi, että tämä tuoksu kyllä huomataan. Niin muuten kotikonnuilla kerran tapahtuikin, kun muuan tuntematon herrasmies tuli yllättäen kehaisemaan hienoa hajuvettäni. Sellaista ei ole tapahtunut koskaan muulloin. Hän ei ollut mikään parfyymiasiantuntija, mutta näköjään vainusi harvinaisen tuoksun.

Coromandelia olisi ollut myös huulipunana ja kynsilakkana, mutta tyydyin vain parfyymiin. Jälkiviisaasti ajatellen olisi pitänyt ottaa sitä kirkuvan punaista kynsilakkaakin – lakkauksestahan coromandel-sermeissäkin on kyse! Siinä meni mahdollisuus brassailla Coromandel-lakatuilla kynsillä! Kynsilakkaa ei tiettävästi ole enää saatavilla. Henkilökunta tiedusteli myös osoitetietojani. Mietin, oliko se tyylikäs tapa selvittää asiakkaan taustoja. Tietysti annoin osoitteeksi Coromandelin. Ostos piti maksaa etukäteen ennen kuin se luovutettiin asiakkaalle hienossa Chanelin kassissa. Myyjätär vielä ystävällisesti toivotti, että voin tutustua myös vaatevalikoimaan. 

Nuoret turistineitoset näyttivät  kiertelevän putiikissa kuin kotonaan. Varmasti löysivätkin jotain, mitä esitellä kotiväelle. Omat investointini rajoittuivat vain parfyymiin. Kun olimme purjehtineet ulos myymälästä sen komean ovimiehen ohi, tuntui kuin takana olisi isompikin urheilusuoritus.

Chanellin Les Exclusifs-kokoelman Coromandel parfyymi / Kuva: © Nuutti Kanerva

Kallisarvoinen saalis tuotiin Suomen kotiin. Noihin aikoihin Nizzassa avattiin Chanelin myymälä, josta saisi sitten kakkospullon kakkoskotiin. Nizzan myymälä on huomattavasti pienempi ja jotenkin vaatimattomampi kuin Rue Cambon 31. Putiikissa ei ollut omaa parfyymiosastoakaan eikä muutenkaan samaa glamouria kuin pääkonttorin myymälässä. Coromandelia sieltä kuitenkin sai. Putiikin osoite on kuin satukirjasta: 6 Rue Paradis. Käviköhän siellä muitakin ei-niin-äveriään-näköisiä turisteja parfyymiostoksilla, kun jonkin ajan kuluttua Chanel avasi erillisen parfyymimyymälän Nizzan Place Magentalle. Sen kynnys on varmasti matalampi kuin Rue Paradisin myymälän. Sittemmin ilmeni että Nizzan Lafayetten Chanel-shopistakin löytyi Coromandelia muitten Exclusif-tuotteiden ohella. Seuraavan kerran voin siis hakea kotipaikkatuoksuni arkisesti Lafayettesta. Siellä tuskin kysellään asiakkaan osoitetietoja. Antanevatko edes hienoa Chanelin kassiakaan. Rue Cambonilla osoitettani käytettiin ainakin niin, että siihen lähetettiin seuraava Chanelin hieno katalogi.

Kun googlailin äskettäin sanalla ’Pondichéry’, niin mitäpä löysinkään! Ehkä Dior sai inspiraation kilpailijansa Chanelin Coromandelista, kun Diorin tuoksuvalikoimiin kuuluu parfyymi Escale à Pondichéry. Ranskalaisia selvästikin kiehtoo tuo eksoottinen entinen siirtomaansa.

Löytöjä Alibaban luolasta

Olisi tietysti johdonmukaista että olohuoneessamme kököttäisi coromandel-sermi, kun kerran parfyymikin on valittu taloyhtiön nimen perusteella. Meikäläisen budjetilla ei kuitenkaan ole asiaa antiikkisermien huutokauppoihin. Pitää siis soveltaa. Vastaavaa tunnelmaa voi tavoitella säästöbudjetillakin, kriteerinä kiinalainen kaluste, jossa maalaus mustalla pohjalla.

Kun etsiskelimme kaappia säilytysongelmia helpottamaan, modernit ranskalaiset huonekalukaupat tarjosivat tyyliltään sellaisia ratkaisuja, että ne eivät ulkonäkönsä eivätkä hintansa puolesta miellyttäneet. Eikä Ikeakaan siihen aikaan ollut Toulonia lähempänä, joten ratkaisu löytyi kierrätyskaapista. Dépôt-vente Caverne d’Alibaba –nimisessä liikkeessä oli usein tarjolla kiinalaisia koristeltuja kaappeja. Päädyimme ostamaan yhden niistä. Kaapissa oli käytön jälkiä eikä se ollut muutoinkaan ihan priimakunnossa, mutta se oli hinnaltaan ja kooltaan sopiva. Saattoi kyllä olla omassa kaappikategoriassaan bling-bling-osastoa, sillä siinä on jade-kivestä veistettyjä koristeita ja jopa pieniä helmiäisupotuksia. 

Löytö Alibaban luolasta täyttää hyvin tehtävänsä / Kuva: © Nuutti Kanerva

Jos kaapin kuviot saattoivatkin etäisesti vihjata coromandel-lakkauksiin, kotona huomattiin, että parhaalla tahdollakaan kaappi ei herättänyt mielleyhtymiä samannimisen hajuveden suuntaan. Kaappi lemusi kuin mikäkin nikotinistiluola. Oli kova työ siistiä se, mutta onnistuin saamaan lemun pois.  

Mainittu Caverne d’Alibaba –myymälä sijaitsee suomalaisille tutun Place Arsonin petankkikentän naapurissa. Kenties omistajanvaihdoksen seurauksena tuo hauska nimi on vaihtunut tylsempään Troc Azuriin (Osoite: 23 Rue Scaliero, 06300 Nizza). Sieltä on tehty vuosien varrella monia löytöjä esimerkiksi keittiöön. Ylivoimaisesti paras tässä putiikissa tehty löytö ovat kuitenkin Varpu ja Jarmo, jotka kerran olivat siellä kanssamme saman aikaan asioimassa. Ystävystyimme sympaattisen pariskunnan kanssa sitten paremminkin. He osoittautuivat varsinaisiksi gourmet-asiantuntijoiksi, jotka perehtyivät niin perinpohjin Nizzan ravintolatarjontaan, että Jarmo koosti muutama vuosi sitten kokemuksista pitkän arviointilistan. 

Seuraavassa blogissani on vielä jotain Coromandel-aihetta sivuavaa. 

Tuula Kanerva

Tuula Kanerva

Tuula on tällä vuosituhannella viihtynyt Nizzassa joka vuosi useita kuukausia. Ranskalainen kulttuuri ja kieli on kiinnostanut häntä pienestä pitäen. Hän on eläköitynyt valtiohallinnon viestintätehtävistä.

Kirjoita arvostelu

  • Raili
    16.11.2022 at 17:15

    Aivan ihana tarina! Menenpä joskus tämän innoittamana Lafayetten osastolle, etsin tuoksun!

  • Timo (opaspalvelut)
    24.11.2022 at 08:59

    Hieno artikkeli. Tuli mieleen, että upea Coromandel-sermi löytyy mm. Villa Ephrussi de Rothschild -huvilasta: https://www.villa-ephrussi.com/en/node/776
    Tämän jutun jälkeen sitä katsoo ihan uudella silmällä! Kiitos Tuula Kanerva!

Lisää kommentti

Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

Tuoreimmat postaukset