Viisi syytä vierailla Ranskan Rivieralla

Näkymät Roquebrune-Cap-Martin vuoristokylästä, joka sijaitsee Monacon ja Mentonin välissä. Kuva: ©Jeanne Ihander

Ranskan Riviera, eli ranskalaisittain Cote d’Azur tunnetaan sen henkeäsalpaavista maisemista, mielenkiintoisesta kulttuurista ja herkullisesta ruoasta. Sen kauneus ei ole ainoastaan sen rannikossa, vaan sisämaan kukkuloilta voit löytää satumaisia keskiaikaisia kyliä, joissa meri loistaa kuitenkin heti horisontissa.

Ei ole siis ihme, että yli 10 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa valitsee Cote d’Azurin matkakohteeksi vuosittain. Ranskan Rivieran suurin kaupunki – Nizza – onkin Ranskan toiseksi suosituin turistikohde heti Pariisin jälkeen.

Rivieran ranskankielinen nimi, Cote d’Azur tulee Stéphen Liégardin kirjasta La Côte d’Azur, julkaistu joulukuussa 1887. Liégard syntyi Côte-d’Orissa ja sovelsi nimen muuttamalla Ranskan Rivieraan paremmin sopivan taivaansinisen Côte-d’Or-nimessä olevan “kulta”-sanan tilalle. Sinistä väriä onkin mahdoton päästä karkuun, sillä kimalteleva meri ja lumoava sininen taivas ovat näkyvillä kaikkialla.

Kauniin turkoosisininen Välimeri. Kuva: ©Jeanne Ihander

Sijainti

Ranskan Riviera sijaitsee keskeisellä paikalla Eurooppaa, Välimeren rannikolla. Ilman virallista rajaa, suurin osa ihmisistä laskee Cote d’Azurin kulkevan läntisestä Cassisista Ranskan ja Italian rajalle Mentoniin. 115 kilometriä rantaa, 18 golf-rataa, 14 laskettelukeskusta ja 3000 ravintolaa pitävät huolen siitä, että aika ei käy tylsäksi. 

Missä tahansa Rivieran kolkassa vierailet, voit helposti lähteä päiväreissulle Monacoon, maailman toiseksi pienimpään itsenäiseen valtioon. Satumainen Monaco on koti maailman ikonisimmalle formularadalle, sillä jokavuotinen Formula One Monaco Grand Prix kulkee kaupungin läpi. Monte-Carlossa pääsee oikean glamourin makuun, esimerkiksi maailman kuuluisimman kasinon parissa.

Monaco Yacht Club ja taustalla rinteeseen tiheästi rakennettu Monte-Carlon kaupunki. Kuva: ©Jeanne Ihander

Maisemat

Riviera on tunnettu lukuisista paratiisimaisista rannoista. Sininen meri on näkyvissä korkealtakin vuoristoista. Kauniiden maisemien lisäksi Ranskan Riviera on ollut vuosikymmeniä rikkaiden leikkipaikka, joten luksuksesta ei ole puutetta. Minne ikinä katsot, tulet varmasti näkemään pelkkää kauneutta. 

Sisämaahan mennessä pääsee tutustumaan alueen viinitiloihin ja oliivin viljelyyn. Jokaisella pienellä keskiaikaisella kylällä on oma tarina kerrottavana, mutta kaikille on yhteistä meri ja aurinko. Loistokkaat rantakadut vaihtuvat kävelymatkan päässä vanhoihin sokkeloisiin pikkukujiin, mutta urbaanista unelmasta huolimatta alueelta löytyy myös paljon hienoja luontokohteita. Sisämaassa pääsee myös ihailemaan horisonttiin yltäviä laventelipeltoja.

Roquebrune-Cap-Martin vuoristokylä. Kuva: ©Jeanne Ihander

Ilmasto

Ranskan Rivieralla on 330 päivää aurinkoa ja Välimeren ilmasto sekä ympäröivät Alpit pitävät kylmät tuulet poissa ympäri vuoden. Kesät ovat lämpimiä ja kuivia, päivisin lämpötila voi ylittää jopa 30 celsiusasteen, mutta iltaisin lämpötila laskee, jolloin on oiva aika ottaa kaikki irti monista tapahtumista ja festivaaleista, joita pidetään rannikolla ympäri kesän.

Talvet ovat lempeitä, lämpötila ei lähes koskaan laske pakkasen puolelle ja saattaa olla jopa 14 celsiusastetta korkea. Sade keskittyy yleensä joulukuuhun.

Kulttuuri ja historia

Useat kaupungit ovat rakennettu keskiaikaisten kylien ympärille, joista jokainen kätkee oman mielenkiintoisen historiansa niille, jotka malttavat pysähtyä ja kuunnella. Monet taiteilijat ovat saaneet inspiraatiota kauniista maisemista, joten Rivieralla pääsee matkustamaan taiteen muodossa ympäri maailmaa. Kaupungeista löytyy useita museoita, esimerkiksi modernin taiteen museon kokoelmat ovat maailmanluokkaa.

Spaghetti aux fruits de mer eli pasta merenelävillä. Kuva: ©Jeanne Ihander

Keittiö

Välimeren keittiö on hyvin tunnettu herkullisuudesta, tuoreudesta ja kauneudesta. Ranskan Rivieralla on koti monille Michelin-ravintoloille ja vaikka välimerellinen ruoka on dominoivana osana, Rivieralta löytää myös makuja ympäri maailmaa.

Rivera This Week toimitus

Rivera This Week toimitus

Tiedotteet ja pressikuvat: toimitus@rivierathisweek.com

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset