Tunnetko Marseillen “navette”-pikkuleivän?

Helmikuun 2. päivä Ranskassa vietetään kynttilänpäivää, Chandeleur, jolloin kuuluu syödä lettuja, crêpes. Kirkollisessa kalenterissa kynttilänpäivä päättää joulun juhlajakson ja muistellaan sitä, että 40 päivää Jeesuksen syntymän jälkeen hänet vietiin temppeliin siunattavaksi. Pyöreä lettu symboloi myös aurinkoa ja ennakoi kevään tuloa.

Vanhan perinteen mukaan ollakseen rikas ja onnekas koko vuoden täytyy heittää lettu ilmaan pannu yhdessä kädessä ja kolikko toisessa…

Mutta Marseillessa kynttilänpäivän herkku ei olekaan kreppi vaan ”navette”, veneen mallinen vehnäjauhosta valmistettu pikkuleipä, joka on maustettu appelsiinin kukkavedellä. Pikkuleivän muoto johtuu siitä, että Palestiinasta matkaan lähteneen kolmen Marian vene rantautui aikoinaan Provencen rannikolle.

Marseillen kuuluisa navette-leipomo on Le Four des Navettes, joka sijaitsee lähellä entistä mahtavaa Abbaye de Saint Victor -luostaria. Perinteisiin kuuluu, että kynttilänpäivänä kirkkoväki kokoontuu leipomoon ja Marseillen arkkipiispa siunaa navette-keksit – ja samalla koko kaupungin!

Valoisaa kynttilänpäivää! 

Navettes de Marseille pikkuleipien resepti

Ainekset:

500 g jauhoja
200 g tomusokeria
2 munaa
25 g appelsiininkukkavettä
45 g oliiviöljyä
1 appelsiinin kuori
Hieman maitoa

Katso perusteellinen valmistusohje alla olevasta videosta (tekstitetty englanniksi)

Timo Hakola on kokenut matkaopas ja Ranskan Rivieran matkailulähettiläs.

Tutustu Timon mielenkiintoisiin retkiin tästä >>>

Timo Hakola

Timo Hakola

Kokenut matkaopas ja Ranskan Rivieran matkailulähettiläs ”Ambassadeur Côte d’Azur France”

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset