Niukkuus luo puitteet

“Pieni on kaunista” ja “Niukkuus luo puitteet” – näillä kahdella lauseella voi osuvasti kuvata nizzalaista, miksipä ei koko ranskalaista liikennekulttuuria. Täällä on krooninen pula pysäköintipaikoista. Sen seurauksena yhä useampi ranskalainen on siirtynyt aivan pieniin, 1-2 hengen ‘torikasseihin’: ne voi pysäköidä käsittämättömän pieniin rakoihin! Niin näkyy myös jatkuvasti tapahtuvan…

Sama niukkuus koskee myös pysäköintitaloja, joita täällä on kiitettävän paljon, mutta… Yleensä ne sijaitsevat vanhojen rakennusten kellaritiloissa. Sinne johtaa kapea, kiemurainen ajoväylä ja ruudut ovat tietysti leveydeltään jotain 70-luvun standardia. Eipä aiheuta harmaita hiuksia näille ‘torikasseille’. Itse opin tilojen ahtauden kantapään kautta, ja niinpä autostani löytyy pieniä ’Nizza-muistoja’ enemmän kuin yksi…

Kuva: © Anssi Solala

Määrätty joustavuus näkyy muutenkin kadunvarsipysäköinnissä. Vaikka kadunpätkän alussa on selkeä liikennemerkki, joka kieltää pysähtymisen 35€ sakon ja poiskuljetuksen uhalla, saattaa merkkiä seuraavalla tieosuudella olla parhaimmillaan kaksi riviä autoja rinnakkain pysäköitynä. Tai autot pysäköidään risteykseen niin, että ne ovat kahden suojatien päällä. Jopa poliisit tekevät näin – vaikka kyseessä ei ole mikään hälytystehtävä.

Invapysäköinnissä tilanne on toinen: jos pysäköit invapaikalle ilman asianmukaista lupaa, voit varautua maksamaan – ja paljon!

Liikenteen rytmi on ‘ranskalaisen’ kiihkeä, kaasujalalla näyttää olevan vain kaksi asentoa. Mutta silti liikennevirtaan on helppo sulautua, ja jos haluat vaihtaa kaistaa, se onnistuu poikkeuksetta.

Etenkin kaupunkiliikenteessä jalankulkija on kunkku: autoilijat antavat tilaa kadunylitykselle heti, kun ilmestyt jalkakäytävän reunalle. Tällainen kohteliaisuus ei kuitenkaan välttämättä ole myötäsyntyistä, sillä jos autoilija törmää punaisia päin kävelevään jalankulkijaan, rapsut saa ja pisteet menettää autoilija.

Täällä voi myös amerikkalaiseen malliin kääntyä punaisissa valoissa oikealla, jos liikennetilanne sen sallii; tämä osoitetaan aina valkoisella nuolella. Olen myös useamman kerran huomannut, että täällä ilmeisesti saa ajaa päin kiellettyä ajosuuntaa – jos menee peruuttamalla. Näyttää toimivan.

Kaikesta huolimatta minun käy sääliksi nämä täkäläiset joustavat autoilijat – jos he erehtyvät tulemaan omalla autollaan esimerkiksi Helsinkiin: tiukkapipoiset lappuliisat palauttavat heidät nopeasti karmeaan arkitodellisuuteen…

Ja Suomen maine maailmalla sen kuin paranee!

Kuva: © Anssi Solala
Anssi Solala

Anssi Solala

Nizzan talviasukas ja bloggaaja

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset