Bonne fête Saint Nicolas!

Tänään 6.12. Suomi juhlii 105. itsenäisyyspäiväänsä, félicitations la Finlande!. Useissa Euroopan maissa, kuten Pohjois- ja Itä-Ranskassa, Belgiassa ja Luxembourgissa juhlitaan tänään lasten suojelupyhymyksen Saint Nicolas’n (Pyhän Nikolauksen) päivää, jolloin monissa lastentarhoissa ja alakouluissa lapset saavat lahjoja ja makeisia.

Saint Nicolas on myös Lothringenin suojeluspyhimys. Nancyssa, Koillis-Ranskassa, järjestetään aina 6.12. jokavuotinen perinteinen Saint Nicolas’n kulkue. Suojeluspyhimys on paraatin tähti ja ohjaa kulkuetta. Nancyn pormestari luovuttaa kaupungin avaimet pyhimykselle ja ilmoittaa joulunajan juhlien alkamisesta ja talvipäivänseisauksen juhlasta.

Pyhimyksen tehtävänä on palkita kiltit lapset ja vastaavasti rankaista tuhmia vekaroita. Tehtävästä vastaa “Père Fouettard” eli piiskaukko, joka kulkee pyhimyksen mukana.

Joulupukin postilaatikko Mentonin Jardins Biovès -keskuspuistossa / Kuva: © Timo Hakola

Pyhä Nikolaus syntyi noin vuonna 270 nykyisessä Lounais-Turkissa. Hurskas mies omisti koko elämänsä hyväntekeväisyydelle ja jakoi koko perimänsä omaisuuden köyhille. Hän kuoli 6. joulukuuta 331 Myran kaupungissa.

Pyhän Nikolauksen perinne juontaa juurensa keskiajalle. Kirkko kanonisoi hänet ja hän on pyhä hahmo sekä katolisessa että ortodoksisessa uskonnossa, mm. Nizzan ortodoksinen kirkko ja Monacon katedraali ovat omistettu Pyhälle Nikolaukselle.

Pyhän Nikolauksen perinne on sittemmin kulkeutunut useiden kristittyjen maiden tapoihin ja kulttuureihin. Hollannissa jaettiin lapsille lahjoja Pyhän Nikolauksen päivänä ja tapa levisi hollantilaisten protestanttien mukana Yhdysvaltoihin, jossa aikojen saatossa kehittyi joulupukkihahmo ”Santa Claus”. Nimensä Santa Claus sai Hollannin Sinterklaas-suklaarasiasta, joka puolestaan polveutui Nikolauksesta.

Euroopassa puolestaan Martti Luther halusi korvata liian paavillistuneen Nikolauksen juhlan ja kehitti jouluaatoksi Christkind-juhlan, jossa lahjat toi Jeesus-lapsi eikä Nikolaus. Pyhää Nikolausta voidaan siis pitää hyvällä syyllä joulupukin esi-isänä.

Tutustu Timo Hakolan opaspalveluihin  >> tästä

Timo Hakola

Timo Hakola

Kokenut matkaopas ja Ranskan Rivieran matkailulähettiläs ”Ambassadeur Côte d’Azur France”

Kirjoita arvostelu

  • Ei vielä kommentteja
  • Lisää kommentti

    Tilaa Ranskan Rivieran parhaat vinkit sähköpostiisi!

    Emme spämmää ja pidämme hyvää huolta tietoturvastasi. Lue Riviera This Week tietosuojaseloste. Voit halutessasi lopettaa uutiskirjeen tilauksen milloin tahansa.

    Tuoreimmat postaukset